Rustgevend en nuttig tijdens kamperen: vlinders tellen

Iedereen die in Nederland of Vlaanderen gaat kamperen, heeft de mogelijkheid een rustgevende activiteit uit te voeren. Vlinders tellen in de natuur is een initiatief van De Vlinderstichting in samenwerking met Stichting De Groene Koepel. Er zijn inmiddels via de speciale app Vlinder al meer dan vijftig terreinen aangesloten bij de stichting die als vlinderspotlocatie dienen.

Het initiatief heet ┬┤Vlinders met vakantie┬┤ en het project is opgestart vanwege het belang van het monitoren van vlinders. Er wordt daardoor namelijk meer kennis verzameld over vlinders. Die informatie kan weer nuttig zijn om vlinders te beschermen. Deze diersoort heeft het namelijk niet gemakkelijk, want ongeveer de helft van alle soorten lijkt achteruitgang te vertonen. Alle kampeerders kunnen de Vlinder app gratis downloaden en meedoen met het tellen van vlinders. Het is een rustgevende activiteit die ook nog eens nuttig is. Bovendien kunnen de kampeerders op deze manier kennismaken met allerlei verschillende soorten vlinders.

Overigens is er niet alleen sprake geweest van een update van de app, maar wordt er ook aandacht besteed aan het vlindervriendelijk maken van onder meer natuurkampeerterreinen en trekkershuttenlocaties. Er worden daarom speciale vlindertuintjes aangelegd, zodat het leefgebied van deze diersoort verbeterd wordt. Overigens is het voor kampeerders op natuurkampeerterreinen ook leuk om mee te doen aan de Nachtvlinderbelevenis. Er vindt dan eerst een presentatie plaats. Daarna kunnen de deelnemers kijken hoe de nachtvlinders op een wit laken eruit zien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven