Spaanse kip zoals vroeger op iedere straathoek in Spanje werd verkocht. Geniet ervan met een rode Rioja. Voor dit recept heb je een diepe pan en een barbecue nodig.

Spaanse kip

Merian

Prep Time 40 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 1 hr

Course Kip

Servings 4

Ingredients

  

  • 1 grote hele kip
  • 1 grote ui
  • 1 grote tomaat
  • 1 Spaanse peper
  • 1 citroen
  • 2 bosjes verse provinciaalse kruiden
  • 3 laurierblaadjes
  • 5 teentjes knoflook
  • Pesto uit een potje of vers
  • Gedroogde oregano
  • 1 liter kippenbouillon 2 blokjes
  • 1 glas rode wijn
  • 1 kopje olijfolie
  • Touw

Instructions

 

  • Het voorbereidingsgedeelte: Spoel de kip onder de kraan af. Snij de ui in grove stukken. Ontvel de tomaat een snij deze in vier grove stukken. Ontpit de Spaanse peper en snij deze in kleine stukjes. Maak met het touw twee bosjes van de verse kruiden. Laat 1 liter water koken. Dep de kip droog met keukenpapier.
  • Het pangedeelte: Vul de kip met een bosje kruiden, een teentje knoflook en een halve citroen. Verkruimel een half bouillonblokje en strooi dit over de kip. Verhit vervolgens olijfolie in de pan en bak de kip hier even om en om in. Haal de kip uit de pan en fruit de ui, peper en knoflook in de pan. Leg de kip vervolgens weer terug in de pan. Schenk 1 liter gekookt water in de pan en voeg de bouillonblokjes toe. Breng alles aan de kook. Voeg vervolgens de laurierblaadjes en de stukjes tomaat toe. Leg het bosje verse kruiden bovenop de kip en doe een twee lepels pesto on de pan.
  • Laat de kip 30 minuten op een laag vuurtje koken. Zet hierna het vuur hoog om zoveel mogelijk vocht te verdampen. Verwijder het bosje kruiden.
  • Haal de kip uit de pan en wrijf deze in met zout, peper en gedroogde oregano.
  • Het barbecuedeel: Doe de barbecue aan en gooi het bosje kruiden op de kooltjes. Leg de kip vervolgens op de barbecue. Giet een aantal keren jus uit de pan op de kip. Barbecue de kip om en om en laat deze knapperig bruin worden.