• 1 kg. kleine sardienen
  • enkele druppels witte wijn
  • enkele druppels citroensap
  • zout
  • versgemalen peper
  • olijfolie om in te bakken
  • 200 ml olijfolie
  • 2 uien
  • 2 knoflookteentjes
  • 3-4 laurierbladen
  • 2 tomaten
  • 200 ml droge witte wijn
  • 1 bosje peterselie

Spoel de kookklare sardienen af onder stromend water, laat ze goed uitlekken, besprenkel ze met witte wijn en citroensap, kruid met zout en peper en laat 10-15 minuten trekken in de koelkast.

Verhit de olijfolie in een pan en bak er de sardienen in, neem ze daarna uit de pan en leg ze in een lage kom.

Voor de marinade: verhit de olijfolie in een pan, pel de uien en de knoflookteentjes, snijd ze in schijfjes, doe ze in de olijfolie en laat even fruiten.

Voeg er de laurierbladen aan toe, spoel de tomaten af, halveer ze, verwijder de steeltjes en de pitjes en snijd de tomaten in blokjes.

Voeg ze bij de uien en laat ze even fruiten. Giet er de witte wijn bij, laat doorkoken, neem van het vuur af en verdeel ze gelijkmatig over de sardienen.

Laat de sardienen minstens 1-2 uur trekken in de koelkast. Strooi er vervolgens de schoongemaakte, afgespoelde en fijn gehakte peterselie over en serveer.

Gebakken sardientjes in tomatenmarinade

Derek-Jan

4.5 van 2 stemmen

Porties 4

Ingrediënten

  

  • 1 kg. kleine sardienen
  • enkele druppels witte wijn
  • enkele druppels citroensap
  • zout
  • versgemalen peper
  • olijfolie om in te bakken
  • 200 ml olijfolie
  • 2 uien
  • 2 knoflookteentjes
  • 3-4 laurierbladen
  • 2 to maten
  • 200 ml droge witte wijn
  • 1 bosje peterselie

Instructies

 

  • Spoel de kookklare sardienen af onder stromend water, laat ze goed uitlekken, besprenkel ze met witte wijn en citroensap, kruid met zout en peper en laat 10-15 minuten trekken in de koelkast.
  • Verhit de olijfolie in een pan en bak er de sardienen in, neem ze daarna uit de pan en leg ze in een lage kom.
  • Voor de marinade: verhit de olijfolie in een pan, pel de uien en de knoflookteentjes, snijd ze in schijfjes, doe ze in de olijfolie en laat even fruiten.
  • Voeg er de laurierbladen aan toe, spoel de tomaten af, halveer ze, verwijder de steeltjes en de pitjes en snijd de tomaten in blokjes.
  • Voeg ze bij de uien en laat ze even fruiten. Giet er de witte wijn bij, laat doorkoken, neem van het vuur af en verdeel ze gelijkmatig over de sardienen.
  • Laat de sardienen minstens 1-2 uur trekken in de koelkast. Strooi er vervolgens de schoongemaakte, afgespoelde en fijn gehakte peterselie over en serveer